Lesmateriaal

 

Op deze pagina vindt u het lesmateriaal waarmee u kunt oefenen voor het Basisexamen inburgering in het buitenland. Al het lesmateriaal bij elkaar noemen we het studiepakket Naar Nederland. Dit studiepakket bestaat uit:

 1. Handleiding
 2. Naar Nederland film
 3. Naar Nederland fotoboek
 4. Werkboek Naar Nederland, Nederlands voor anderstaligen
 5. Naar Nederland e-learning
 6. Audio-cd’s die horen bij het werkboek en een dvd om het e-learningprogramma op uw computer te installeren.

Op deze pagina vindt u meer uitleg over de onderdelen van het studiepakket. Het pakket is verkrijgbaar in 33 talen. Onderaan deze pagina kunt u een van deze talen kiezen. U komt dan op een pagina waarop u het lesmateriaal in die taal kunt bestellen of gratis downloaden.

Voor wie is het lesmateriaal bedoeld?

Het lesmateriaal van Naar Nederland is bedoeld voor iedereen die het Basisexamen inburgering in het buitenland wil doen. Het is een zelfstudiemethode. Dit betekent dat iedereen hier zelf mee aan de slag kan. Het materiaal is geschikt voor mensen die laag, middelbaar of hoogopgeleid zijn. Daarnaast is het geschikt voor analfabeten of mensen die alleen een ander schrift beheersen. De eerste twintig lessen zijn speciaal voor hen gemaakt, om de Nederlandse klanken en het schrift aan te leren.

Systeemeisen voor het lesmateriaal

De DVD is geschikt voor computers met:

 1. Windows (XP en hoger), of
 2. Mac OS X (10.2 PPC en hoger), of
 3. Linux (RedHat 7.3 en hoger).

U hebt daarnaast een dvd-speler nodig, een geluidskaart voor het afspelen van de audio en een microfoon voor het opnemen en terugluisteren van uw eigen stem.

Handleiding

In ieder pakket zit een handleiding met daarin informatie over:

 1. de voorbereiding op het Basisexamen inburgering in het buitenland
 2. het zelfstudiepakket
 3. de voorbeeldexamens
 4. de examenstof en hoe het examen wordt afgenomen

Ook vindt u in de handleiding een woordenlijst. Daarin staan alle nieuwe woorden van les 21 tot en met les 65, vertaald in de taal die u heeft gekozen.

Naar Nederland Film

Het examenonderdeel Kennis van de Nederlandse Maatschappij (KNS) toetst uw kennis over Nederland. Wat u moet weten om deze toets goed te maken, kunt u zien in de film Naar Nederland. Deze film laat zien hoe mensen in Nederland leven, hoe zij met elkaar omgaan en wat hun gewoonten zijn. Verder leert u praktische zaken die goed zijn om te weten als u in Nederland woont. De film duurt ongeveer 110 minuten en bestaat uit 7 delen:

 1. Geografie en wonen
 2. Geschiedenis
 3. Politiek en grondwet
 4. Nederlandse taal en het leren daarvan
 5. Opvoeding en onderwijs
 6. Gezondheidszorg
 7. Werk en inkomen

In sommige talen zijn er twee versies van de film: gekuist en ongekuist. In Nederland zijn dingen gewoon die in sommige andere landen verboden zijn. Zo mogen vrouwen op het strand zonder veel kleding rondlopen. En mensen mogen zich vrij uiten, bijvoorbeeld door te zeggen of te laten zien dat ze homoseksueel of lesbisch zijn. In de ongekuiste film zijn daar beelden van te zien. In sommige landen is het wettelijk verboden om een film met deze beelden in bezit te hebben. Daarom is er voor die landen een speciale film gemaakt. Die versie van de film heet: de gekuiste versie. In die film zijn die verboden beelden weggelaten. Wel zit er tekst en uitleg in de film over de genoemde gebruiken in Nederland.

Klik om de film te bekijken onderaan deze pagina op uw taal. Daar vindt u de film. Als u een pakket bestelt, krijgt u de film ook op dvd (pal/secam en ntsc).

Naar Nederland Fotoboek

Bij de film Naar Nederland hoort een fotoboek met een audio-cd. In het fotoboek ziet u 100 genummerde foto’s met beelden uit de film. Bij elke foto hoort een vraag die u in dezelfde volgorde op de cd hoort. Deze vragen zijn in het Nederlands. Op de toets beantwoordt u de vragen ook in het Nederlands. In het fotoboek en op de cd kunt u alle vragen en antwoorden lezen en horen.

Werkboek Naar Nederland, Nederlands voor anderstaligen

Het werkboek Naar Nederland, Nederlands voor anderstaligen is de officiële voorbereiding op de onderdelen Leesvaardigheid en Spreekvaardigheid van het basisexamen inburgering in het buitenland. In 65 taallessen leert u lezen, luisteren en spreken in het Nederlands.

Naar Nederland boekenpakket

Naar Nederland E-Learning

De Naar Nederland e-learning is een uitgebreid digitaal oefenprogramma. De lessen in het digitale oefenprogramma zijn hetzelfde als de lessen in het boek. Dit programma is geschikt voor zowel analfabeten / anders gealfabetiseerden als voor laag-, middelbaar en hoogopgeleiden. Er is een kort, medium en een lang programma.

U kunt dit programma gratis online gebruiken via de pagina Inloggen e-learning. Op een computer zonder internet kunt u het programma ook met behulp van de dvd uit het pakket gebruiken. Ook een partner kan inloggen in het online oefenprogramma en zien hoe ver de kandidaat is gevorderd. Hij of zij gebruikt daarvoor dezelfde inlogcode.

Kies een taal

Het studiepakket Naar Nederland is verkrijgbaar in 33 talen. Door te klikken op een taal komt u op de pagina waarop u het lesmateriaal kunt downloaden in die taal. De talen met sterretje zijn gesproken talen, op schrift vindt u Standaard-Arabisch**, Turks* of Marokkaans-Arabisch*.

Algerijns Arabisch** Bosnisch Chinees
Dari Egyptisch Arabisch** Engels (ongekuist)
Engels (gekuist) Farsi Frans (ongekuist)
Frans (gekuist) Hindi Indonesisch
Irakees Arabisch** Kantonees Kroatisch
Libanees Syrisch Arabisch** Marokkaans Arabisch Oekraïens
Oost Armeens Pashto Portugees
Punjabi Russisch Servisch
Singalees Somalisch Spaans
Standaard Arabisch Tamil Tarifit Berber*
Thai Tigrinya Tunesisch Arabisch**
Urdu Vietnamees

Brochure Basisexamen Inburgering in het Buitenland

Lees meer informatie over inburgeren in Nederland in de brochure Basisexamen inburgering in het buitenland van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.